Geschiedenis

Het ondernemersgezin Wansink is begonnen met overgrootvader van Heico Wansink, de huidige ondernemer. Overgrootvader Wansink kwam in 1875 met zijn vrouw via paard en wagen naar Hengelo (Gld). Ze verhuisde naar een wondje dat ze hadden gekocht. Dit wondje (beter bekend als: kleine woning) stond tegenover cafetaria De Hoogstraat, waar nu het appartementencomplex “De Weppele” is. Mevrouw Wansink deed de winkel, welke zich bevond in de voorkamer. Heer Wansink ging langs boeren om eieren, spek en boter te kopen. Met paard en wagen ging hij vervolgens naar Doetinchem en stapte op de tram naar Emmerich. Van daaruit ging Wansink met de trein naar het Ruhrgebied en verkocht daar de eieren, spek en boter. Vervolgens nam hij Keulse potten mee terug om hier in de winkel te verkopen. Ook is heer Wansink de initiatiefnemer van de zuivelfabriek, puur om een uniform product te krijgen. Zodat men overal dezelfde boter kon kopen.

In 1891 werd het oude wondje verbouwt. Er kwam een nieuw gedeelte voor het bestaande pand. Hier werd de winkel gevestigd, zodat het assortiment kon worden uitgebreid met o.a. koetouwen, aardewerk, petroleum en paardenhalsters. De achterkamer werd de opslagruimte en de achterkeuken werd gebruikt als woonkamer.

In 1911 nam J.H. Wansink, de grootvader van Heico, het stokje over. Hij was getrouwd met een winkeldier, mevrouw D. Kremer. Helaas mocht zij niet lang genieten van elkaar en de winkel. Zij overleed in 1925. Later is J.H. Wansink hertrouwd met H. Heijting die 22 jaar jonger was. De winkel is inmiddels een dorpswinkel geworden. In deze tijd ging Wansink met paard en wagen rond Hengelo om eieren te verzamelen, waardoor er enorm veel eieren in de dorpswinkel te verkrijgen waren. Grootvader Wansink werd dan ook eierenverzamelaar genoemd, omdat hij eigenlijk een tussenhandelaar was. Er was ook een winkelmeisje vanaf 1934 die intern op zolder woonde, waar plek was voor 2. Het winkelmeisje, Diene, was er niet alleen voor de winkel, maar verschoonde ook de luiers van Heico’s vader Jan.

In 1944 werd de VIVO een feit. VIVO is eigenlijk een inkooporganisatie (Vereniging Inkoop Verkoop Organisatie).

Heico’s vader, J.H. Wansink (Jan), komt in 1953 in het bedrijf, wat de opa van Heico prachtig. Alleen Jan moest kiezen, of huisarts of kruidenier. Tjah, de keuze was lastig, maar Jan koos toch voor het kruideniersvak. De roep van traditie gaf de doorslag om zijn vader op te volgen. Samen met Gerda (G.M. Walgemoed) kreeg Hengelo (Gld) in 1963 de eerste zelfbedieningssupermarkt. Deze eerste supermarkt onder de naam Wansink Supermarkt werd 4x zo groot en kwam 450 m­² verkoopvloeroppervlak. In deze supermarkt was Diene ook nog steeds werkzaam. Ook ging Jan in het regionaal bestuur van de VIVO. Na een tijdje in het regionale bestuur te hebben gezeten, waar hij ook voorzitter van werd, kwam Jan ook steeds meer bij de landelijke vergaderingen van de VIVO. Al gauw zat Jan als voorzitter bij het hoofdbestuur van de landelijke VIVO.

Reclame uit een lokale krant van 9 april 1968

Reclame uit een lokale krant van 9 april 1968

In 1972 werd Wansink Supermarkt uitgebouwd tot 600 m² en Heico werd geboren, maar twee broers gingen hem voor. In 1983 werd de naam veranderd in Albert Heijn. Heico kwam in de zaak werken vanaf 1990. Het uitgaanscentrum Concordia werd in 1992 overgenomen door de supermarkt van de familie Wansink, waardoor de winkel groter werd en naar 900 m² ging.

H.J. Wansink (Heico) nam het roer over van zijn vader in 2002. Vol overgave en ondersteund door zijn vrouw Brigit gaat Heico aan de slag. Met plezier en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel gaat de groei door. Dat is te merken aan het huidige pand, welke in gebruik werd genomen in januari 2014. Met deze vernieuwde, moderne en ruime winkel van 1200 m² is Heico klaar voor de toekomst.